Którą wybrać nawigacje

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • satoot
    Rider
    • 2008
    • 525

Zamieszczone przez AdamB
    Wgrałem już AutoMapę 5.3 PL i teraz wgrałem Automapę EU. One są już OK. Mama wrażenie ze bateria słabo trzyma, ale nie mam jej jak dobrze naładować. Kupię ładowarkę na mini USB i wtedy dobrze sprawdzę. Filmy też przetestuje teraz przez weekend i dam znać.
    Ciekawi mnie wszystko, więc proszę - pamiętaj i opisz jak już urządzenie użyjesz i przetestujesz, lub dodawaj wrażenia w miarę użytkowania. Z góry dziękuję.

Komentarz

• AdamB
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 8033
      • Octavia IV (NX3)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

satoot, Ok nie ma problemu.
      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• hellboyek
        Drive
        • 2008
        • 41

Podepnę się. Chciałbym kupić nawigację, jednak jestem kompletnie zielony w temacie. Nie zależy mi na wielu bajerach, może jakiś zestaw głośnomówiący przydałby się, choć to również raczej w moim wypadku jest niewiadomą

Poruszam się tylko w kraju. Zależy mi na dobrym pokryciu mapy Polski, a poza tym... sam nie wiem. Może uda się Wam jakoś mi poradzić?

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8033
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

hellboyek, w swojej mam MapęMap wersję TOP+GDE i powiem Ci że ma bardziej dokładną Polskę niż AM 5.3. Dla sprostowania podam, że z nawigacjami sprzedawane są wersje MapyMap Easy która jest do d...py krótko mówiąc. Co do samych nawigacji polecam Ci forum http://www.my-navia.pl.

Komentarz

• hellboyek
            Drive
            • 2008
            • 41

Ogólnie serwis naprawdę fajny, ale multum modeli i nazw "zielonemu" użytkownikowi raczej nie pomoże. Chciałbym kupić coś fajnego do np 400 złotych. Czytałem na forum, że Lark nie wymaga "crackowania" itd, a nie chciałbym się tym bawić. Po prostu, kupuję, ładuję, zakładam, wsiadam i jadę =)

Komentarz

• zpluta
              L&K
              • 2008
              • 1194

Crackowania czego? Nawigacji - po co? Programu - jakiego? Niektórzy chyba nadal nie czają tematu, choć w tym wątku napisano już naprawdę sporo. W takim razie zacytuję sam siebie:

Dla mnie, jak zaczyna się dyskusja o wyborze nawigacji, to kluczowe są pytania: na Polskę czy na Europę? sama nawigacja czy np. palmtop + program do nawigacji? legalny program czy niekoniecznie? No i ewentualnie cena (zakupu sprzętu i ewentualnie zakupu i aktualizacji oprogramowania). Bez nastawienia się na któryś z tych wariantów w poradach będzie chaos, bo za dużo tu opcji.

I podkreślę jeszcze raz. Nawigacja to jedno, ważne jeszcze jakiego programu do nawigacji używać. To naprawdę nie wszystko jedno, o czym AdamB napisał oczko wyżej.

Jest jeszcze jedna opcja, o czym tu chyba nie napisano. Jest coś takiego, co nazywa się NaviExpert. Nie jest to gotowy program kupowany jednorazowo ale aplikacja, która pobiera dane na bieżąco za pomocą GPRS. Zaletą jest to, że można tam pobierać nawet dane o aktualnych korkach, wadą to, że wszystko trzeba zasysać i im więcej korzystamy, tym więcej płacimy za przesył danych. Ja z tego nigdy nie korzystałem ale wielu z tych, co korzystają uważa, że to najlepszy system na świecie. http://www.naviexpert.pl/
              :

Komentarz

• AdamB
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 8033
                • Octavia IV (NX3)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

hellboyek, nie ma tak dobrze. Mapy legalne dołączane do nawigacji w cenie do 400zł są okrojone nawet na Polskę. Po takim zakupie aby mieć dokładną mapę trzeba dopłacić w przypadku MapyMap do wersji TOP 99zł. Więc jeżeli chcesz kupić nawigację którą podłączysz i jedziesz to musisz wydać więcej kasy niestety. Na tym forum jest kilka tematów o wyborze nawigacji.
                Mam sprawdzona mapę IGO i ona ma Polskę niedokładną. Brakuje niektórych dróg gminnych i powiatowych które są już kilkanaście lat. Za to do wyjazdu za granicę jest OK. Testowałem ją przez Niemcy i Austrię po bocznych drogach. Najlepiej pożycz sobie od znajomych na wyjazdy nawigację i przetestuj sobie sam różne mapy.

Komentarz

• Evil
                  Rider
                  • 2009
                  • 721

Posiadam nawigację: Lark 35,3 mapa: Igo 8.
                  Jestem bardzo zadowolony z zestawu, navi kosztowało mnie troszkę ponad 300zł, mapa ( :szeroki_usmiech) ... no jest na Polskę a jak potrzebuję jeszcze jakiegoś kraju to sobie ściągam i jest.

Odnośnie pokrycia map w Polsce, to jest to naprawdę tak, że żadna mapa nie jest idealna. Każda mapa ma tam jakieś małe niedociągnięcia, nieaktualizowania czy wogóle brakuje jakiejś drogi... niestety tak jest. Nawet bardzo popularna AutoMapa 5.3 ma w moim mieście troszkę mylne pokrycie, gdzie np. używana przez zemnie mapa IGO 8, ma o wiele lepsze pokrycie. Na trasy wyjeżdżałem i z AM i z IGO i jakoś bardziej przekonałem się do IGO i przy niej zostałem.

Podane forum my-navia.pl posiada faktycznie full wiedzy i czasami trudno znaleźć w niej coś konkretnego dla początkującego. Jak mnie się ktoś pyta o navi, co mogę polecić to zawsze pytam o to samo: jaka kwota, czy mapa musi być legal. Jak ktoś odpowiada że ma 400zł i obojętnie jaka mapa no to napisałem już odpowiedź.
                  (Dodam tylko tyle, że Ojcu na urodziny kiedys sprawiliśmy navi właśnie ten sam zestaw co mam, i jest zadowolony)

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• hellboyek
                    Drive
                    • 2008
                    • 41

No to chyba jednak trzeba będzie zmienić kierunek. Więc gdybyście mogli polecić samo urządzenie, to... Lark? Choć zdaję sobie sprawę, że ile ludzi, tyle opinii...

A co sądzicie o Medionach innych tego typu produktach?

Komentarz

• AdamB
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 8033
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

hellboyek, Larka 43 mam od 5 dni i na razie jest OK. Choć przebąkują gdzieniegdzie o słabych bateriach. Ważne, że jak się na niego zdecydujesz to niech sprzedający naładuje baterię i sprawdzi czy trzyma. Mapa załączona do Larka MapaMap wersja Easy jest do kosza. Trzeba sobie dokupić wersję TOP (za 99zł) lub zainstalować np. AM5.3 bezinstalacyjną lub jakąś inną mapę.

Osobiście nie stawiałem wysokich wymagań nawigacji ponieważ używam jej bardzo rzadko.

Komentarz

• satoot
                        Rider
                        • 2008
                        • 525

Zamieszczone przez AdamB
                        Larka 43 mam od 5 dni i na razie jest OK.
                        Adam, proszę powiedz mi jedną rzecz ze szczegółów "pozanwigacyjnych":

Ten LARK ma wyjście słuchawkowe. Czy to wyjście obsługuje (jakkolwiek: mono lub stereo) dwie słuchawki, czyli lewą i prawą? Chodzi mi o "odizolowanie" akustyczne osoby oglądającej film od reszty pojazdu, od słuchanego przeze mnie radia.
                        Czy jest to zatem możliwe, w to wejście typu jack wchodzą normalne słuchawki, takie np. douszne?

Komentarz

• hellboyek
                          Drive
                          • 2008
                          • 41

a np coś takiego? http://allegro.pl/item553911269_lark...4m_zabrze.html

Komentarz

• zpluta
                            L&K
                            • 2008
                            • 1194

Zamieszczone przez satoot
                            Czy jest to zatem możliwe, w to wejście typu jack wchodzą normalne słuchawki, takie np. douszne?
                            Oczywiście. Może być ewentualnie potrzebna przejściówka jack 2,5/3,5 mm - zależy jak gniazdo a jak słuchawki.
                            :

Komentarz

• AdamB
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 8033
                              • Octavia IV (NX3)
                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

satoot, obsługuje dwie słuchawki standardowe od np. MP3.

Komentarz

• Evil
                                Rider
                                • 2009
                                • 721

hellboyek, dokładnie od nich nawet kupowałem navi, odebrałem osobiście i bez żadnych problemów się odbyło.
                                Jeżeli chodzi o tego Larka to także ciekawa propozycja, 4,3 cale w tej cenie, na sprawdzonej firmie, moim zdaniem warto jeżeli jest co najmniej tak dobry jak Lark 35.3

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• AdamB
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 8033
                                  • Octavia IV (NX3)
                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

hellboyek, ja kupiłem na tej aukcji http://www.allegro.pl/item548530518_..._4gb_sdhc.html

Jest droższa ale już z kartą 4G SDHC. Ten gość sprawdza baterie czy są OK. Kup sobie ładowarkę domową. Druga rzecz to jak pisałem mapa dołączana do nich jest do d..py. Trzeba dokupić aktualizację 99zł do wersji TOP+GDE , a ta mapa jest dokładna jeśli chodzi o Polskę, Europa już nie jest tak dokładna. AutoMapa 5.3 chodzi bez problemów w wersji PL i EU bezinstalacyjna.

Komentarz

Pracuję...